Skip to main content

De koers om te beminnen

Wat in 1995 begon als een weddenschap tussen Guido Belcanto, Frank Verdru en enkele Westouterse tooghangers is ondertussen uitgegroeid tot één van de mooiste koersevenementen dat ons landje rijk is.  

De Belcanto Classic is een koers om te beminnen, niet om te winnen!  Zeven rondes van 8,2 kilometer met als scherprechter “de Sulferberg”.    Koerssfeer in combinatie met straattheater, muziek en joelende enthousiaste toeschouwers!  Elke deelnemer kan bevestigen dat een deelname steevast voor kippenvelmomenten zorgt!

De Belcanto Classic hecht groot belang aan het ludieke karakter van de koers en daarom maakt het niet uit wie als eerste over de streep komt!  Vandaar onze leuze “een koers om te beminnen, niet om te winnen”.  Enkel de winnaars van de ludieke categorieën zoals oa. de grootse zweter, de meest sexy renner, de meest strijdbare vrouw, de dikste bierbuik, … worden na de koers op het hoogste schavotje geroepen.

Naast Guido Belcanto staan er elk jaar enkele BF’s (Bekende Fietsers) aan de start.  Namen als Helmut Lotti, Karl Vannieuwkerke, Selah Sue, Lieven Scheire, Rob Vanoudenhoven, Filip Meirhaeghe, Rick De Leeuw, Jan Hautekiet, Johan Musseeuw, Guy Swinnen, Jens Keukeleire, Nico Mattan, Koen Buysse, Zou Zou Ben Chikha en Wannes Capelle stonden bij ons al aan de start.

De mooiste en tegelijk ook meest tragische overwinning was die van VDB in 2009.  Niemand kon toen vermoeden dat de Belcanto Classic de laatste overwinning uit zijn carrière zou worden.  Karl Vannieuwkerke beschreef deze besproken overwinning in zijn boek “Sportduivel”.

Sinds 2015 staat de Belcanto Classic steeds in het teken van TE GEK!?  Samen met deze organisatie proberen we het taboe rond geestelijke gezondheid te slopen en onder de aandacht te brengen.  Succesvolle jaarcampagnes als 4 voor 12, Psychose ontwikkeld en de Te Gekke Belcanto Route werden tijdens de Belcanto Classic voorgesteld.

De Belcanto Classic wordt elk jaar gereden op de laatste maandag van augustus.